Religio

Cartea:

Cărți

Convorbire cu † Ieromonahul Pavel, Arhimandrit al Tronului Ecumenic, doctor în teologie, scriitor (după numele lumesc, Benedict Englezakis)

K.I.: Părinte Pavel85(Părintele Pavel a plecat din această viaţă pe 13.11.1992, la vârsta de 45 de ani. Convorbirea de faţă a fost înregistrată cu puţin timp înainte de a se muta la Domnul [n.a.].), aparţineţi de chinovia Mănăstirii Cinstitului Înaintemergător, de la Essex, Marea Britanie. Ce aţi putea să ne povestiţi despre părintele Sofronie? Se înţelege că nu pot fi spuse foarte multe despre acest părinte sfânt al Bisericii noastre fără a fi în contradicţie cu marea sa smerenie. De aceea, ne vom ocupa, absolut aleatoriu, mai ales de scrierile sale.
Arh.P.: Rus de origine86(Arhimandritul Sofronie Saharov s-a născut, după cum citim în biografia sa, în 1896, la Moscova. A studiat la Facultatea de Arte Frumoase de la Moscova, dedicându-se picturii.
După o scurtă perioadă de studii la Institutul Teologic Sfântul Serghie din Paris, a plecat în anul 1925 la Sfântul Munte, stabilindu-se la Mănăstirea Sfântului Pantelimon. Acolo l-a cunoscut îndeaproape şi s-a legat sufleteşte de Sfântul Siluan, lângă care a rămas până la sfârşitul vieţii acestuia. În continuare, luând binecuvântarea stareţului şi a părinţilor din mănăstire, s-a retras în pustia Sfântului Munte, unde a slujit ca duhovnic la mănăstirile Sfântul Pavel, Grigoriu, Simonos Petra şi Xenofont, dar şi în multe chilii ale pustnicilor.
În 1948, a publicat în Franţa manuscrisele pe care i le încredinţase Sfântul Siluan, adăugând la ele o analiză extinsă a învăţăturii Sfântului, precum şi anumite elemente biografice ale acestuia.
Din 1959 s-a stabilit la Mănăstirea Sfântul Ioan Înaintemergătorul, în Essex, Anglia, pe care a ctitorit-o şi unde a slujit ca părinte duhovnic. A plecat la Domnul în anul 1993 [n.a.].), fost aghiorit, duhovnic la diferite mănăstiri de la Sfântul Munte, părintele Sofronie Saharov a luat drumul Europei din cauza problemelor serioase de sănătate şi, în cele din urmă, s-a oprit în Marea Britanie, unde a întemeiat Mănăstirea Sfântul Ioan Înaintemergătorul Domnului. Mănăstirea se află la Essex, fiind sub oblăduirea Patriarhiei Ecumenice. Aş putea să spun că este o mănăstire multietnică. Părintele Sofronie este ctitorul mănăstirii şi întemeietorul vieţii monahale din acel loc.
Părintele Sofronie – cel mai bătrân mare duhovnic al Bisericii Ortodoxe – a fost timp de zece ani ucenicul Sfântului Siluan. El este autorul cunoscutei cărţi, traduse în multe limbi, Sfântul Siluan.
Este, poate, cel mai cunoscut scriitor din Ortodoxia Apuseană. Toate cărţile sale sunt desprinse din înduhovnicirea ortodoxă şi au fost traduse în aproximativ şaisprezece limbi – nu numai în limbi europene, ci şi în altele, cum ar fi limba japoneză sau limba coreeană, lucru rar întâlnit în privinţa autorilor ortodocşi.
O carte clasică în Anglia, dar mai ales în Franţa, este His Life Is Mine, adică Viaţa lui Hristos este viaţa mea, tradusă şi în limba greacă. Este vorba despre o lucrare care încearcă să-l înveţe mai ales pe omul occidental cum să se roage, prezentând felul în care rugăciunea este trăită în Ortodoxia Răsăriteană. Această carte a cunoscut un mare succes printre cititorii de alte confesiuni din Anglia şi din Franţa, dar şi printre cei din America, tocmai pentru că oferă ceea ce lipseşte astăzi în Occident: cunoaşterea artei artelor, care este rugăciunea.
Ultima carte importantă a părintelui Sofronie, care a fost considerată de critici o lucrare clasică a spiritualităţii ortodoxe, este o autobiografie duhovnicească cu titlul Îl vom vedea pe Dumnezeu precum este, în care descrie experienţele duhovniceşti din lunga sa viaţă, povestind cum a ajuns să plece din Paris, unde la începutul secolului era unul dintre marii pictori ruşi, expunându-şi lucrările în cele mai de seamă galerii, şi s-a dus la Sfântul Munte, unde a stat vreme de 10 ani la Mănăstirea Sfântul Pantelimon, ca ucenic al Sfântului Siluan, şi apoi, încă 10 ani, la Karulia, ca pustnic spileot87(Trăitor în peşteră [n.t.].). În această carte arată cum orice om poate ajunge, prin pocăinţă, la cunoaşterea lui Dumnezeu.
Îmi este greu să vorbesc despre ctitorul Mănăstirii de care aparţin. Cine sunt eu, ca să vorbesc despre el?
La Sfântul Munte, care este sursa cea mai demnă de luat în seamă în privinţa criteriilor de sfinţenie, părintele Sofronie este considerat, dacă nu cel mai mare părinte, atunci printre primii trei părinţi ai Ortodoxiei contemporane.
În ce constă valoarea acestor oameni? Mai ales în faptul că ei sunt în măsură să arate că trăirea în Hristos este realitatea care ne leagă de veşnicie. Noi, toţi, trebuie să fim foarte atenţi la acest aspect, deoarece de multe ori ne este greu să trăim viaţa adevărată în Hristos. Iar în clipele grele ajungem să ne îndoim de faptul că învăţătura lui Hristos este vie.
Aceşti oameni, cum au fost părinţii Sofronie şi Porfirie, ne demonstrează prin exemplul lor personal că Evanghelia este vie. Dacă ei au reuşit să se unească cu Hristos, atunci cu toţii putem, cu toţii suntem capabili să ajungem acolo unde au ajuns ei.
Ce anume cere omul de la Biserică? Eu am lucrat multă vreme în Cipru şi aiurea. În timpul acesta am observat că omul nu cere prea multă filantropie sau alte forme de ajutor pe care Biserica le-a oferit pe parcursul Evului Mediu sau în perioada ocupaţiei turceşti. Omul din ziua de astăzi cere mai multă înduhovnicire. Vrea să afle cum să se roage, cum să comunice cu Dumnezeu, vrea să afle răspunsul la întrebarea dacă există Dumnezeu, cum este Dumnezeu, dacă este posibil ca omul să trăiască după cuvântul Său, dacă a ajuns cineva să-L cunoască personal. Astfel, mărturia acestor părinţi este de neînlocuit. Nici un cuvânt nu poate înlocui o viaţă.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul