Religio

Cartea:

Cărți

Convorbire cu Gheorgos Dimitriu

K.I.: De-a lungul veacurilor, Ortodoxia a avut parte de numeroşi oameni sfinţi: părinţi, mărturisitori ai credinţei, cuvioşi, mucenici şi alţii asemenea, care au ridicat spiritul Ortodoxiei până la cer. Părintele Sofronie a fost o personalitate unică în acest sens, la fel ca şi părintele Porfirie. Avem onoarea de a vorbi astăzi cu un compatriot, pe nume Gheorgos Dimitriu, ce ne va oferi mărturia sa în legătură cu părintele Sofronie, care prin cărţile scrise de el şi prin strălucirea sufletului său a oferit lumii occidentale trăirea adevărată a legăturii cu Dumnezeu. Cărţile sale i-au ajutat pe mulţi oameni din Occident să se apropie de Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică.
G.D.: Pe părintele Sofronie l-am cunoscut prin duhovnicul meu, părintele Heruvim, care a ctitorit Mănăstirea Paraclitu, de la Oropos Attikis. Cei doi erau prieteni. Au stat împreună până când părintele Sofronie s-a retras de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon în pustie, unde a slujit ca duhovnic. Pentru că mergeam des la Londra, răposatul părinte Heruvim mi-a spus: „Domnule Dimitriu, nu vreţi să vă duceţi şi pe la părintele Sofronie, ca să luaţi binecuvântare şi să-l cunoaşteţi?“ Eu tocmai citisem cartea Sfântul Siluan, care fusese tradusă în limba greacă. După ce m-am înţeles cu părintele Sofronie la telefon, m-am dus la Essex. Am fost primit într-un birou foarte simplu şi decent. Pereţii biroului fuseseră pictaţi de părintele Sofronie, care era un pictor desăvârşit.
K.I.: Aşa este. A debutat în Franţa.
G.D.: Am stat şi am vorbit cu el timp de o oră. Fiind recomandat de fratele său duhovnicesc, mi-am deschis sufletul dinaintea lui. Mi-a vorbit destul de mult şi m-am folosit cu adevărat din cuvintele sale. Am avut după aceea binecuvântarea să îl văd din nou cu câţiva ani în urmă. M-am dus la el împreună cu unul din fiii duhovniceşti ai părintelui Porfirie. Atunci mi-am amintit o povestire pe care mi-a spus-o părintele Heruvim despre acest om sfânt, iluminat de Dumnezeu. Scrierile sale sunt pline de revelaţii pentru cel care le citeşte cu evlavie.
K.I.: Sunt de la Duhul Sfânt şi îţi luminează mintea.
G.D.: Omul care le citeşte simte că nu au fost scrise de mână omenească.
K.I.: Aceste lucrări ne amintesc de ceea ce s-a întâmplat în Noul Testament între Hristos şi ucenicii Săi: Atunci le-a deschis mintea ca să priceapă Scripturile88(Luca 24, 45 [n.t.].). Când citesc cărţile părintelui Sofronie, simt că prin ele îmi vorbeşte Duhul Sfânt.
G.D.: Îţi dai imediat seama că nu este vorba despre nişte scrieri obişnuite.
K.I.: Aşa este.
G.D.: Îmi amintesc ceva ce părintele Heruvim nu voia să îmi dezvăluie decât pe patul de moarte.
K.I.: Ce anume?
G.D.: Că părintele Sofronie se ruga cu rugăciunea „Tatăl nostru“. Seara, se îndrepta cu faţa spre Răsărit şi ridica mâinile la cer. Rostea fiecare cuvânt atât de rar, încât să poată conştientiza legătura vie cu Tatăl. Rămânea nemişcat în rugăciune până la ziuă.
K.I.: Cu mâinile ridicate?
G.D.: Cu mâinile ridicate spre cer. Le cobora abia dimineaţă.
K.I.: Extraordinar.
G.D.: Şi emoţionant. Părintele meu mi-a povestit un lucru foarte frumos despre părintele Sofronie. Iar a doua oară când m-am dus la el, i-am spus: „Părinte, am auzit că aţi dăruit săracilor tot ce aveaţi şi v-a rămas să vă bucuraţi numai de o flanelă găurită. Apoi, aţi dăruit-o şi pe aceasta unui cerşetor rătăcitor prin Sfântul Munte“. „Da, frate, bine ţi-a spus răposatul părinte. Dar nu ţi-a povestit şi urmarea. În dimineaţa următoare, am găsit din nou flaneaua, pentru că omului aceluia îi era ruşine să o poarte şi a aruncat-o“. Părintele era caracterizat de atâta simplitate şi înţelepciune… Am aflat că se afla în contact duhovnicesc cu părintele Porfirie. Se întâlneau duhovniceşte, în rugăciune, fără să meargă unul la celălalt cu trupul. Îşi uneau forţele ca să-i ajute pe oameni.
K.I.: Cum anume ştim că cei doi se întâlneau în rugăciune? Întrebarea aceasta are caracter raţional, dar este de datoria mea să privesc lucrurile şi astfel.
G.D.: Aşa este. S-au invitat reciproc să vină să se vadă. Se pare că aveau multe să-şi spună. Au ajuns să se întâlnească în mediul duhovnicesc, acolo unde nu există nici timp, nici spaţiu. În felul acesta s-au cunoscut şi şi-au împărtăşit unul altuia problemele, fără ca între ei să existe un translator sau alt mijloc de comunicare.
K.I.: Personal, am avut şi eu ocazia să vorbesc odată cu părintele Sofronie. Mereu conducea discuţia spre înălţimile teologiei persoanei. Nu voi uita niciodată un lucru pe care mi l-a spus despre Sfântul Siluan. Nu se ruga numai pentru vii, ci şi pentru cei adormiţi – pentru întregul neam omenesc. Voia ca toţi urmaşii lui Adam să se mântuiască. Impresia pe care mi-a lăsat-o părintele Sofronie este zugrăvită de cuvintele lui Hristos referitoare la copii: Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor89(Matei 19, 14 [n.t.].). Chiar dacă avea 96 de ani, aveai impresia că dinaintea ta se afla un prunc al lui Dumnezeu. Timp de 1–2 ore cât am stat de vorbă cu el, i-am ţinut mâinile în ale mele, aşa cum ai ţine mâinile unui copil. Simţeam nevoia să-l îmbrăţişez şi să îl sărut ca pe copilul sau pe nepotul meu. Aveam dinaintea mea un copil al Împărăţiei Cerurilor.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul