Religio

Cartea:

Cărți

Convorbire cu Gheorgos Papazahos, asistent universitar la Facultatea de Medicină, Universitatea din Atena

K.I.: Despre părintele Paisie, avem acum mărturia domnului profesor Gheorgos Papazahos.
G.P.: Părintele Paisie era un om foarte plăcut, care te fascina prin prezenţa lui. Odată, m-am dus la el cu un prieten mai în vârstă de-al meu, care purta barbă şi ochelari, avea chelie şi semăna cu Venizelos99(1864-1936. Politician grec ce a împlinit mai multe mandate ca premier, între 1910 şi 1933 [n.t.].). Cum l-a văzut, părintele şi-a întins braţele către el şi i-a spus: „Bine-ai venit, Venizelos! Poftim la noi“.
Am şezut afară, pe nişte buturugi. Să vă spun două-trei lucruri pe care părintele ni le-a povestit atunci.
Într-o zi, au venit la el nişte studenţi care, aşa cum au zis ei, auziseră despre părintele că face minuni. „Noi credem, desigur“, au spus studenţii, „dar ajutaţi necredinţei noastre. Nu ne faceţi şi nouă o minune, ca să ne încredinţăm?“
Atunci, părintele le-a zis că în spatele chiliei era un topor cu care tăia lemne. „Duceţi-vă“, le-a spus, „tăiaţi-vă capetele, iar eu o să vi le lipesc imediat la loc“. Şi fireşte, studenţii au plecat fără… să-şi taie capetele!
În continuare, pornind de la o cană de plastic în care punea apă, părintele ne-a spus: „Ne pierdem timpul cu lucruri fără valoare, când ar trebui să comunicăm în permanenţă cu Dumnezeu. Luaţi spre exemplu o femeie. Dacă femeile ar face mătănii din acelea pe care le folosesc călugării când se roagă şi ar rosti rugăciunea inimii, ar putea să atragă la ele harul lui Dumnezeu şi să facă minuni. Pe când ele cu ce se ocupă? Au, de exemplu, o cană şi încep să spună una celeilalte: „Nu îmi place cana aceasta cu frunze verzi; aş fi vrut-o pe aceea cu flori roşii“. Iar cealaltă, la rândul ei: „Eu am dus-o înapoi şi am luat alta“. După aceea, intră în discuţie a treia: „Eu am luat-o de la magazinul cutare, şi aşa şi pe dincolo“.
Ce reprezintă toate acestea? Şi una şi cealaltă, tot căni sunt. Lasă cănile, îngenunchează şi roagă-te. Şi aici, la Sfântul Munte, se întâmplă din astea. M-am dus alaltăieri la o chilie şi am văzut un călugăr care-şi scutura cuverturile. L-am întrebat: „Ce faci, măi cutare?“ El mi-a răspuns: „Uite, îmi scutur păturile“. Dar eu i-am zis: „Bre, tu ai venit la Sfântul Munte ca să scuturi ţoale? Lasă-le aşa cum sunt. Cazi în genunchi, roagă-te şi plângi. Asta-i treaba noastră aici. Să ne rugăm şi iarăşi să ne rugăm“.
Astfel vede lucrurile omul rugăciunii. Oamenii de pe acolo mi-au spus, domnule Ioannidis, că noaptea părintele Paisie se ducea într-o peşteră unde se ruga până dimineaţa. Era un om care petrecea toată noaptea în rugăciune, iar dimineaţa, se întorcea la chilie, unde primea foarte mulţi oameni, care veneau la el pe tot parcursul zilei. Mă întreb cum de rezista… Se ştia faptul că dormea o oră la răsăritul soarelui şi un pic după-amiaza, pe o băncuţă.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul