Religio

Cartea:

Cărți

Convorbire cu Mitropolitul Muntenegrului, Amfilohie Radovici, profesor la Facultatea de Teologie a Universităţii din Belgrad

A.R.: Părintele Porfirie a fost una dintre cele mai luminoase personalităţi ale acestor vremuri. Îi umplea de nădejde pe oamenii care se apropiau de el şi îi reînnoia duhovniceşte.
L-am cunoscut pe vremea când stătea încă la Kallisia, împreună cu sora sa, călugăriţa Porfiria. Aşa cum ştiţi, la Kallisia a ajuns după ce a slujit la biserica Sfântul Gherasim a Policlinicii din Atena şi înainte de a se duce la Oropos, unde a reînviat Sihăstria de maici Schimbarea la Faţă.
Acolo am făcut privegheri, alături de diferiţi teologi din Atena şi de părintele Vasile Gondikakis, care este acum categumen la Mănăstirea Iviron de la Muntele Athos. Părintele Porfirie a fost mereu un om smerit, care nu cerea niciodată să se impună. Vorbeam cu el, îmi dădea sfaturi, iar odată mi-a spus:
– Pe vremea când slujeam la Policlinică, eram adesea martorul următoarei scene: doctorul începea să-l consulte pe bolnav, iar bolnavul protesta şi spunea că nu-l doare acolo unde-l cerceta doctorul, ci în altă parte. Iar doctorul îi răspundea: „Poate că te doare acolo unde spui, dar problema este în altă parte“.
Şi părintele Porfirie continua:
– Aşa se întâmplă şi în viaţa duhovnicească. Noi credem că lucrurile sunt într-un fel, dar de fapt cauzele întâmplărilor bune sau rele din existenţa noastră se află în altă parte.
Ceea ce m-a impresionat foarte mult a fost următorul fapt: pe vremea când eram Mitropolitul Banatului29(Este vorba de Banatul sârbesc [n.r.].), nişte tineri din Serbia s-au dus la părintele Porfirie. Unul dintre ei a ridicat o problemă, iar părintele a spus:
– Să mergi la mănăstirea unde este părintele Amfilohie Radovicii. În jurul mănăstirii se află morminte în care sunt moaşte uitate ale pustnicilor. Să te duci acolo, pentru că mănăstirea aceea este binecuvântată.
Părintele Porfirie le vedea pe toate cu harima străvederii, pentru că niciodată nu fusese în acele locuri. Şi, cu adevărat, tânărul despre care am vorbit s-a dus la mănăstirea pomenită de părintele Porfirie, unde rămas pentru totdeauna.
Oamenii ca părintele Porfirie ne ajută să-L vedem pe adevăratul Dumnezeu şi pe adevăratul om. Cu toţii avem nevoie de Dumnezeu şi de oamenii care sunt martorii prezenţei Lui în vieţile noastre, în locul şi în momentul istoric în care trăim. Ne vom mântui împreună cu toţi sfinţii30(II Cor. 1, 1 [n.t.].), aşa cum spune Apostolul Pavel. „Norul“ acesta de sfinţi a existat, există şi va exista până la sfârşitul lumii.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul