Religio

Cartea:

Cărți

Convorbire cu pr. Stavros Papagathangelou, scriitor

K.I.: Ne aflăm în localitatea Sfânta Varvara din Lefkosia, în casa părintelui Stavros Papagathangelou, împreună cu care vom vorbi despre părintele Solomon Panagidis, ce a fost o figură importantă a Bisericii Cipriote.
– Părinte Stavros, aţi fost binecuvântat să-l cunoaşteţi pe acest om sfânt. Vorbiţi-ne despre părintele Solomon.
pr.S.P.: Îmi aduc aminte că eram încă elev când, într-o dimineaţă, a intrat în clasă Constantin Korkolis – profesorul nostru de muzică – ţinând în mână un ziar. Ne-a citit predica părintelui Solomon, rostită în ziua în care s-a preoţit. Pot să spun că acea predică m-a emoţionat cu adevărat.
K.I.: De ce, părinte Stavros?
pr.S.P.: Felul cum rostea cuvintele…
K.I.: Era ceva diferit.
pr.S.P.: Era deosebit. Mai târziu, am avut ocazia să-l cunosc pe părintele Solomon (între timp, şi eu fusesem hirotonit în Lefkosia). De atunci, au început strădaniile noastre legate de tineri. El a fost cel care a numit mişcarea creştină a tinerilor Organizaţia Creştină a Tinerilor Greci (OCTG).
K.I.: El i-a dat numele acesta?
pr.S.P.: Părintele Solomon a ales acest nume, pe care l-am preluat şi noi, pentru unitate de denumire.
K.I.: El stătea în Lemesos?
pr.S.P.: Da. Îmi aduc aminte că era o perioadă grea pentru Biserica din Cipru. Rămăsese un singur episcop (Leontie), ca vicar al întregului Cipru.
K.I.: Ceilalţi arhierei fuseseră exilaţi?
pr.S.P.: Fuseseră exilaţi, iar Arhiepiscopul Chiril murise.
Părintele Solomon era apropiatul răposatului Mitropolit din Kitiou, Nicodim Milonas.
K.I.: Care avea sub jurisdicţia sa şi Lemesosul.
pr.S.P.: Da. În vremea aceea, Partidul Comunist a început să acţioneze pe ascuns. Părintele Solomon a fost o contragreutate. Strângea tinerii laolaltă şi astfel, Lemesosul nu s-a pierdut. Îndrăznesc să afirm că ceea ce are frumos Lemesosul astăzi se datorează lucrării părintelui Solomon.
K.I.: Toţi oamenii importanţi din Lemesos recunosc şi respectă lucrul acesta. Există şi o fundaţie cu numele său în Lemesos.
pr.S.P.: Da. El a creat primele tabere, ceea ce a constituit o lucrare binecuvântată, de o deosebită importanţă. În acele tabere, puteai gusta experienţa unui om nou. A sta 10-15 zile acolo şi a participa la toate manifestările organizate în cadrul lor reprezenta un prilej de transformare interioară.
K.I.: Aceste acţiuni nu au rămas la nivel teoretic.
pr.S.P.: Desigur. Părintele Solomon a fost un om al faptei. Binecuvântate sunt locurile unde trăiesc asemenea oameni, care se situează deasupra oricărei micimi sufleteşti.
K.I.: Părinte Stavros, aţi colaborat cu părintele Solomon şi l-aţi cunoscut bine. V-aş ruga să ne spuneţi câteva cuvinte despre caracterul, personalitatea şi sfinţenia sa.
pr.S.P.: Părintele Solomon era omul virtuţii şi al credinţei profunde. Era preotul credincios care a dezvoltat în epoca agitată în care a trăit o activitate de păstorire în întreg oraşul Lemesos, dar mai ales printre tineri şi tinere.
K.I.: Ce aţi putea să ne spuneţi despre caracterul său?
pr.S.P.: Era un om foarte direct şi smerit, gata oricând să discute şi să zâmbească. Se ocupa mult cu natura, cu florile, cu păsările şi cu animalele.
K.I.: Foarte frumos.
pr.S.P.: Cumpărase în Lemesos o grădină şi se ducea acolo să stea. Avea flori, pomi, păsări, animale…
K.I.: Lucrul acesta arată subtilitatea caracterului său. Contactul cu natura este un aspect duhovnicesc deosebit de important.
pr.S.P.: Da.
K.I.: Îl iubea pe Ziditor, dar şi zidirea Sa. Prin contemplarea naturii, Îl descoperea pe Creatorul ei.
pr.S.P.: Simplitatea reprezintă măreţia omului. Acelaşi lucru îl observăm şi la Sfântul Evanghelist Ioan, care avea o prepeliţă, iar când intra în locul unde predica, ţinea în mână câteva seminţe, ca să hrănească pasărea.
K.I.: Pe vremea când se afla în Asia Mică.
pr.S.P.: Da. În Efes. Unii dintre cei prezenţi au observat lucru acesta şi au comentat: „Apostolul se ocupă cu aşa ceva?…“ Iar Sfântul Ioan le-a răspuns: „Dacă întinzi arcul prea tare, se rupe. Este nevoie şi de puţină odihnă a sufletului“.
K.I.: În privinţa elementului naţional din activitatea părintelui Solomon, ce aţi putea să ne spuneţi, părinte Stavros?
pr.S.P.: Credinţa stătea pe acelaşi nivel cu patria.
K.I.: Vorbim despre perioada ocupaţiei englezeşti.
pr.S.P.: Se lupta să formeze oameni. Muncea cu multă ardoare. Îţi dai seama de valoarea omului după elementele de care se foloseşte. Era o persoană binecuvântată.
K.I.: Avea şi familie. Nu era călugăr.
pr.S.P.: Desigur. A avut trei copii: doi băieţi şi o fată.
K.I.: Pe nume Dafnis, Stahis şi Hloe.
pr.S.P.: Acesta a fost omul şi părintele Solomon.
K.I.: Doriţi să mai adăugaţi ceva?
pr.S.P.: Îmi aduc aminte că odată ne-am dus în Lemesos, la OCTG, iar copiii lui cântau şi se bucurau.
K.I.: Alături de păstorul cel bun.
pr.S.P.: Da, alături de păstorul cel bun.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul