Religio

Cartea:

Cărți

De la Macarie cel Mare

Dreptarul de început, stapânitor asupra luptatorului celui din aria duhovniciei acesta este:
În inima intrând sa pornim razboi asupra satanei, sa-l urâm pe el si fara preget sa ne împotrivim înrâuririlor lui, batalie dând asupra-i.
Daca însa cineva îsi pazeste trupul sau de stricaciune si desfrânare numai dintr-o calauzire de afara, a celor ce se vad, dar la launtrul cu gândurile preacurveste si se desfrâneaza înaintea lui Dumnezeu, nimic nu foloseste din acestea, trupul sau, chiar pastrându-si-l feciorelnic.
Fiindca este scris: „Oricine se uita la femeie poftindu-o pe ea, a si preacurvit cu dânsa în inima sa“ (Matei, V, 28).
Este o desfrânare pe care cu trupul o împlinim; dar mai este o alta desfrânare pe care o desavârsim cu sufletul, când acesta s-a unit cu satana.
Ar parea aici ca acest parinte preamarit se rosteste ca împotriva celor ce înca mai sus aduse de catre Avva Isaia. Dar nu este asa. Fiindca si el ne porunceste asa precum însusi Dumnezeu o cere; trupurile sa le pazim de la toata întinarea.
Dar el nu numai curatenia trupului o cauta, ci si pe cea a cugetelor si asa pornind de la poruncile Evangheliei, tot întru acestea ne statorniceste.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul