Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Caríon

1
A spus avva Caríon: am făcut multe osteneli, mai mult decât fiul meu Zaharia, şi n-am ajuns de o seamă cu el, cu smerenia şi cu tăcerea lui.

2
A fost odată un monah la Sketis, pe numele său avva Caríon. El avea doi copii, pe care i-a lăsat soţiei sale, pustnicindu-se. După o vreme, s-a iscat o foamete în Egipt, iar femeia lui, strâmtorată, a venit la Sketis aducând şi copii cu ea, un băiat pe nume Zaharia, şi o fată. Şi s-a sălăşluit departe de bătrân (sic), în luncă 126(Zona inundabilă a Nilului. Oasis „oază“ în traducerea grecească nouă. V. şi Zenon 5.) – este luncă alături de Sketis, şi acolo sunt zidite şi bisericile, şi sunt şi izvoarele apelor. Era obiceiul la Sketis că dacă vine o femeie, ca să vorbească cu fratele ei sau altă rudenie, să vorbească de departe unii cu alţii. Atunci îi zise femeia avvei Caríon:
– Tu te-ai făcut monah, şi a venit foamete. Copiii cine să ţi-i hrănească?
– Trimite-mi-i mie.
– Mergeţi la tatăl vostru – le zise ea copiilor.
Când au mers la tatăl lor, fata s-a întors la mama ei, iar copilul s-a dus la tată. Când a ajuns flăcău, au început bombăneli printre fraţi în privinţa lui. Auzind avva Caríon, îi spuse fiului său:
– Zaharia, scoală, să plecăm de aici, că părinţii bombănesc.
– Avvo, toţi de aici ştiu că sunt fiul tău; dacă mergem în altă parte, aceia nu pot zice că sunt fiul tău.
– Scoală, hai să plecăm de aici.
Şi s-au dus în Tebaida. Când şi-au luat chilii, sălăşluindu-se de câteva zile, s-a ivit acelaşi bombănit despre băiat. Atunci tatăl îi spuse: Zaharia, scoală, să mergem la Sketis. Şi au mers la Sketis, iar după câteva zile, iarăşi s-a iscat cârteală în privinţa lui. Atunci Zaharia, fiul, merse la balta de sodă şi se dezbrăcă, intrând până la nări în sodă. Şi rămase acolo mult, cât a putut, de i s-a prăpădit trupul. Mergând el la sfânta împărtăşanie după obicei, i se descoperi sfântului Isidor, preotul Sketisului, ce făcuse; când îl văzu se miră, zicându-i:
– Zaharia, fiul tău a venit duminica trecută şi s-a împărtăşit ca un om, acum s-a făcut ca un înger.

Cuvinte cheie: , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul