Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Evagrie

1
A spus avva Evagrie: şezi în chilie şi adună-ţi gândurile. Gândeşte-te la ziua morţii: priveşte putrezirea trupului; închipuie-ţi necazul şi truda; gândeşte-te la deşertăciunea lumei; cum vei putea să-ţi vezi mereu de liniştire fără să slăbeşti. Gândeşte-te şi cum e în Iad; gândeşte-te cum stau sufletele acolo, în ce tăcere cumplită, în ce gemete amare, şi în ce groază şi zbucium şi aşteptare, gândeşte-te la chinul neîncetat, la lăcrimarea sufletului cea fără de sfârşit! Dar cugetă şi la ziua învierii, şi la şederea dinaintea lui Dumnezeu; închipuie-ţi judecata lui cea înfricoşată. Gândeşte-te şi la cele păstrate păcătoşilor, ruşinea dinaintea lui Dumnezeu, a îngerilor şi arhanghelilor şi a tuturor oamenilor, adică chinurile, focul veşnic, viermele cel neadormit, tartarul, bezna, scrâşnirea dinţilor, spaima şi caznele. Cugetă şi bunurile păstrate pentru cei drepţi, apropierea53(parrhesia, familiaritatea.) de Dumnezeu Tatăl şi de Hristosul lui, de îngeri şi arhangheli, şi de tot norodul sfinţilor, împărăţia cerurilor şi darurile ei. Aminteşte-ţi de amândouă acestea. Plângi şi jeleşte judecata păcătoşilor, temându-te ca să nu ajungi şi tu acolo; bucură-te şi te veseleşte pentru cele păstrate drepţilor. Sârguieşte-te să le dobândeşti pe acestea, de celelalte să fii departe. Vezi să nu uiţi, în chilie sau afară, pomenirea acestora, ca măcar prin ea să scapi de gândurile spurcate şi vătămătoare.

2
A mai spus: înlătură legăturile cu cei mulţi, ca nu cumva mintea să ţi se risipească şi să-ţi tulbure liniştirea.

3
A mai spus: mare lucru e să te rogi fără ca să-ţi zboare gândurile, dar e şi mai mare lucru să cânţi fără ca să-ţi zboare gândurile.

4
A mai zis: aminteşte-ţi mereu de ieşirea ta şi nu uita de judecata veşnică, şi nu va fi greşeală54(plêmmeleia, distonanţă, neglijenţă, greşeală. Termen de muzică.) în sufletul tău.

5
A mai zis: înlătură ispitele, şi nu se va mai mântui nimeni.

6
A mai spus că a zis unul din părinţi: hrănirea uscată şi neschimbată, împreună cu dragostea,55(agape, iubirea de semeni) îndreaptă curând monahul spre limanul împăcării56(apathia, lipsa de patimi.).

7
S-a făcut odată sobor la Chilii despre ceva, şi a vorbit avva Evagrie. Preotul îi spuse: ştim, avvo, că dacă erai în ţara ta, puteai fi şi episcop şi cap multora; dar acum şezi aici ca un străin. El umilindu-se, nu s-a tulburat, ci dând din cap îi spuse: într-adevăr, părinte. Totuşi am vorbit o singură dată, şi a doua oară nu mai adaug.

Cuvinte cheie: , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul