Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Fortá

A zis avva Fortá: dacă Dumnezeu vrea să trăiesc, ştie cum să-mi dea cele trebuincioase430(oikonomêsei). Iar dacă nu vrea, la ce să mai trăiesc?
Căci nu primea de la toţi, chiar dacă zăcea la pat; că zicea: dacă-mi aduce cineva ceva, şi nu pentru Dumnezeu, nici eu n-am să-i dau, nici de la Dumnezeu nu va primi răsplată, căci n-a adus pentru Dumnezeu; iar atunci cel care a adus e nedreptăţit. Trebuie ca cei închinaţi lui Dumnezeu şi care privesc numai spre el, să fie431(diakeisthai „a fi în sinea sa, în interior“.) atât de evlavioşi, încât să nu ţină seama de vreo ocară, de-ar fi nedreptăţiţi de mii432(myriakis, de zece mii de ori.) de ori.

Cuvinte cheie: , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul