Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Ioan, ucenicul avvei Pavel

Se spunea despre avva Ioan, ucenicul avvei Pavel, că era foarte ascultător. Erau într-un loc morminte, şi locuia acolo o hienă116(Specie de lup care se hrăneşte cu hoituri. Trad. veche leoaică, din confuzia hyaina/lyaina.). Bătrânul văzuse baligi pe acolo, şi îi spuse lui Ioan să meargă să le adune. El îi spuse:
– Şi ce să fac, avvo, cu hiena?
– Dacă vine peste tine, leag-o şi ad-o aici.
Fratele s-a dus acolo seara. Atunci a venit şi hiena peste el. El, după cuvântul bătrânului, s-a repezit să o prindă. Hiena fugea, iar el îi zicea urmărind-o: mi-a spus avva al meu să te priponesc. Şi o înhăţă, legând-o. Bătrânul era îngrijorat şi îl tot aştepta. Atunci a venit el cu hiena de funie. Bătrânul îl văzu şi se minună, dar dorind să-l smerească, îl lovi, zicându-i: nebunule, mi-ai adus câine nebun. Şi îndată îi dădu bătrânul drumul şi o lăsă să se ducă.

Cuvinte cheie: , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul