Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Isaia

1
A spus avva Isaia: nimic nu-i foloseşte atâta începătorului, ca ocara. Aşa este începătorul ocărât care rabdă, ca pomul udat zi de zi.

2
A mai spus despre cei ce încep bine şi se supun părinţilor celor sfinţi: vopseaua cea dintâi nu iese, precum se întâmplă la porfiră. Aşa cum ramurile tinere se întorc şi se îndoaie cu uşurinţă, aşa şi începătorii care se supun.

3
A mai spus: începătorul care se mută din mănăstire în mănăstire este ca dobitocul care se zmuceşte încoa şi-ncolo sub căpăstru.

4
A mai spus că, făcându-se ospăţ, pe când mâncau fraţii în biserică şi vorbeau unii cu alţii, preotul Pelusiului i-a mustrat, zicându-le: tăceţi, fraţilor. Ştiu un frate care mâncă cu voi şi bea ca voi din pahare, dar rugăciunea lui urcă spre Dumnezeu ca focul.

5
Se spunea despre avva Isaia, că a luat odată o vargă şi a mers în arie, zicându-i treierătorului:
– Dă-mi grâu.
– Şi tu ai secerat, avvo?
– Ba nu.
– Cum vrei să iei, dacă n-ai secerat?
– Deci, dacă nu seceră cineva, nu primeşte răsplată?
– Nu.
Şi a plecat. Fraţii, văzând ce făcuse, i-au pus metanie, rugându-l să le spună cu ce rost făcuse aşa. El le răspunse: ca pildă am făcut-o, că cineva dacă nu lucrează, nici nu primeşte răsplată de la Dumnezeu.

6
Tot avva Isaia a chemat pe unul dintre fraţi şi i-a spălat picioarele, şi a pus o mână de linte în oală, şi după ce s-a înfierbântat, i-a şi adus-o. Fratele îi spuse:
– Nu s-a fiert, părinte.
– Nu-ţi ajunge că măcar ai văzut focul? Şi asta e mare mângâiere.

7
A mai spus: dacă vrea Dumnezeu să miluiască sufletul, dar el nu semeţeşte şi nu primeşte, ci îşi face voia sa, îl lasă Dumnezeu să pătimească cele ce nu vrea, ca aşa să-l caute pe El.

8
A spus iar: dacă vrea cineva să răsplătească răul cu rău, şi cu un semn din cap poate să vateme conştiinţa fratelui.

9
Tot avva Isaia a fost întrebat:
– Ce este iubirea de arginţi?
– A nu te încrede în Dumnezeu că are grijă de tine, a te deznădăjdui de făgăduinţele lui Dumnezeu, a iubi peste măsură să te întinzi cu avuţiile.

10
A fost întrebat iar:63(10 şi 11 lipsesc în traducerea veche românească.)
– Ce este ponegrirea?
– A nu cunoaşte slava lui Dumnezeu, şi a-ţi pizmui aproapele.

11
A mai fost întrebat:
– Ce este mânia?
– Vrajbă, minciună şi neştiinţă.

Cuvinte cheie: , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul