Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Marcu orăşeanul

1
S-a dus odată avva Marcu orăşeanul169(„Oraşul“ este, bineînţeles, Alexandria.) să taie lujeri, şi fraţii cu el. În prima zi i-au zis: haide să mănânci cu noi, părinte! Iar el a mers şi a mâncat. A doua zi i-au zis iarăşi să mănânce. El n-a primit, ci le-a zis: voi aveţi nevoie să mâncaţi, copii, că sunteţi încă de carne; eu nu vreau să mănânc acum.

2
S-a dus avva Macarie la avva Pahomie al Tabenisioţilor. Pahomie l-a întrebat:
– Când fraţii sunt neorânduiţi, e bine să-i pedepsesc?
– Pedepseşte-i şi-i judecă drept pe cei supuşi ţie; în afara lor nu judeca pe nimeni, căci e scris „Oare pe cei dinăuntru nu-i judecaţi voi? Pe cei din afară îi judecă Dumnezeu“170(I Corinteni 5, 12.)

3
Vreme de patru luni a mers avva Macarie la un frate, şi nu l-a găsit nici o dată zăbovind de la rugăciune. Atunci a zis minunându-se: iată înger pământean!

Despre avva Marcel171(O apoftegmă apocrifă, absentă în Patericul vechi.)

Cuvinte cheie: , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul