Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Meghetios

1
Se spunea despre avva Meghetios, că dacă, ieşind din chilia lui, îi venea gând să plece de acolo, nici nu se mai întorcea la chilie. Că nu avea nici un lucru din cele ale veacului acesteia, decât o andrea de despicat lujerii de curmal – căci lucra în fiecare zi trei coşuri, pentru hrana lui.

2
Se spunea despre al doilea avva Meghetios, că era foarte smerit, ucenicise la egipteni, şi se întâlnise cu mulţi bătrâni, cu avva Sisoe, şi cu avva Pimen. El locuia la râu, în Sinai. S-a nimerit de a venit unul dintre sfinţi, cum povestea el însuşi, care i-a zis:
– Cum îţi merge, frate, în pustiul acesta?
– Postesc câte două zile la rând, şi mânc o pâine.
– Dacă vrei să mă asculţi, mâncă zilnic câte jumătate de pâine.
Şi făcând aşa şi-a găsit odihna.

3
L-au întrebat unii dintre părinţi pe avva Meghetios:
– Dacă prisoseşte mâncare gătită pe a doua zi, ce zici, să o mănânce fraţii?
– Dacă se strică, nu e bine să fie siliţi fraţii s-o mânce şi să se bolnăvească, ci să fie aruncată. Dacă e bună, şi de răsfăţ e aruncată şi se găteşte alta, asta e rău.

4
A mai zis: la început când ne adunam unii cu alţii şi vorbeam lucruri de folos, întărindu-ne unii pe alţii, ne făceam cete-cete şi ne ridicam la cer. Dar când ne adunăm acum şi începem să ne ponegrim unul câte unul, ne tragem în jos.

Cuvinte cheie: , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul