Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Mios

1
A zis avva Mios: ascultare pentru ascultare: dacă ascultă cineva de Dumnezeu, Dumnezeu îl ascultă.

2
A mai zis despre un bătrân din Sketis, care fusese rob, şi ajunsese la un mare discernământ. Acesta mergea în fiecare an la Alexandria, ducându-le birul165(misthophoria „simbrie“. Aici poate desemna o plată anuală în schimbul libertăţii.) stăpânilor lui, care-l întâmpinau şi i se închinau. Bătrânul turna apă în lighean şi o aducea ca să le spele picioarele. Ei îi ziceau:
– Nu, părinte, nu ne copleşi.
– Adeveresc că sunt robul vostru, şi vă mulţumesc că m-aţi lăsat slobod ca să-i slujesc lui Dumnezeu. Totuşi vă spăl picioarele, şi primiţi şi acest bir al meu.
Ei se împotriveau şi nu primeau. Atunci el le spuse: dacă nu primiţi, rămân aici să vă slujesc. Ei se temură, lăsându-l să facă cum voia, şi-l petrecură cu multă cinste şi cu multe lucruri trebuincioase, ca să dea de pomană pentru ei. Aşa a ajuns vestit la Sketis, şi iubit.

3
A fost întrebat avva Mios de către un oştean, dacă Dumnezeu primeşte pocăinţa. El, după ce l-a îndemnat cu multe vorbe, i-a zis:
– Spune, dragul meu: dacă ţi se rupe cămaşa, o arunci?
– Ba nu, o cos şi o folosesc.
– Dacă tu îţi cruţi haina, nu îşi va cruţa Dumnezeu făptura Sa?

Cuvinte cheie: , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul