Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Olympios

1
A zis avva Olympios: s-a coborât odată un preot al grecilor păgâni la Sketis, şi a venit de a dormit la chilia mea. Văzând traiul călugărilor, mi-a zis:
– Cu asemenea trai, nu aveţi nici o vedenie de la Dumnezeul vostru?
– Nu.
– Cât despre noi, când slujim zeului nostru, nu ascunde nimic de noi, ci ne dezvăluie tainele sale. Iar voi făcând asemenea osteneli, privegheri, liniştiri şi nevoinţe, spui „nu vedem nimica“? Negreşit, dacă nu vedeţi nimic, aveţi gânduri rele în inimile voastre care vă despart de Dumnezeul vostru, şi de aceea nu vă dezvăluie tainele sale.
Eu m-am dus şi le-am spus bătrânilor cuvintele preotului. Ei s-au minunat şi au spus că aşa este, căci gândurile necurate despart omul de Dumnezeu.

2
Avva Olympios cel de la Chilii era zădărât de curvie, iar gândul îi zicea: du-te şi ia-ţi femeie. Atunci a luat lut şi a plăsmuit o femeie şi şi-a zis: iată femeia ta; de acum trebuie să lucrezi mult ca s-o hrăneşti. Şi a lucrat ostenind mult. La zi, a făcut iarăşi lut, plăsmuindu-şi fetiţă, şi îi zise gândului: femeia ta a născut; trebuie să munceşti mai mult ca să-ţi hrăneşti copilul şi să-l îmbraci. Făcând astfel, s-a vlăguit şi îi zise gândului: nu mai izbutesc să îndur truda. Atunci îşi zise: dacă nu izbuteşti să rabzi truda, nici nu-ţi căuta femeie. Iar Dumnezeu, văzându-i truda, îndepărtă lupta de la el, şi se linişti.

Cuvinte cheie: , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul