Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Petru Pionitul

1
Se spunea despre avva Petru Pionitul, cel de la Chilii, că nu bea vin. Când a îmbătrânit, i-au făcut fraţii puţin vin amestecat cu apă şi l-au rugat să bea. El le spuse: credeţi-mă, îmi este ca un vin cu miresme.
Şi se judeca pe sine însuşi pentru vinul cel amestecat.

2
Un frate îi spuse avvei Petru, cel al avvei Lot:
– Când sunt în chilia mea, sufletul meu e în pace. Dacă vine un frate la mine şi îmi spune un cuvânt dinafară, sufletul mi se tulbură.
– Avva Lot a spus „cheia ta deschide uşa mea“.
– Adică?
– Dacă vine cineva la tine, îi spui: ce mai faci? De unde vii? Ce mai fac fraţii? Te-au primit sau nu? Iar atunci îi deschizi fratelui uşa şi auzi ce nu vrei.
– Aşa e. Ce trebuie să facă cineva, dacă vine un frate la el?
– Jalea288(to penthos.) este învăţătură deplină; acolo unde nu este jeluire, nu e cu putinţă să te păzeşti.
– Când sunt în chilie, tânguirea este cu mine; când ies afară, n-o mai găsesc289(Nici în chilie, nici când ies afară n-o găsesc. – în alte variante.).
– Încă nu ţi s-a supus, ci doar o ai în folosinţă. Căci e scris în lege „când dobândeşti rob evreu, şase ani să-ţi slujească, iar în al şaptelea trimite-l slobod. Dacă îi dai nevastă, şi naşte copii în casa ta şi nu vrea să plece pentru nevastă şi copii, adu-l la uşa casei şi străpunge-i urechea cu andreaua şi-ţi va fi rob în veac“.290(Cf. Levitic21, 2–6.)
– Adică?
– Dacă se trudeşte cineva la un lucru după puterile sale, în orice ceas îl caută la trebuinţă, îl va găsi.
– Fii bun, lămureşte-mi cuvântul acesta!
– Copilul din flori nu rămâne cu cineva rob, dar fiul legiuit nu-şi părăseşte tatăl.

3
Se spunea despre avva Petru şi despre avva Epimah că erau împreună la Raithú. Pe când mâncau la biserică, alţii i-au silit să meargă la masa bătrânilor. Şi cu multă osteneală s-a dus doar avva Petru. Când s-au ridicat, avva Epimah îi zise:
– Cum ai cutezat să te duci la masa bătrânilor?
– Dacă mă aşezam cu voi, fraţii m-ar fi îndemnat să binecuvintez mai întâi, ca pe un bătrân, şi era ca şi cum aş fi fost mai mare decât voi. Mergând însă cu părinţii, eram cel mai mic dintre toţi şi cel mai smerit cu gândul.

4
A spus avva Petru: nu trebuie să ne îngâmfăm când Domnul face ceva prin noi, ci să mulţumim că ne-am învrednicit să fim chemaţi de către El.
Şi asta spunea că se cade să gândim despre orişice virtute.

Cuvinte cheie: , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul