Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Psenthaísie

Spunea avva Psenthaisie şi avva Suru şi avva Psoie: auzind cuvântul părintelui nostru, al avvei Pahomie, ne-am folosit mult, îmboldiţi spre râvna faptelor bune. Văzându-i lucrarea sa, care era ca şi un cuvânt, şi când tăcea, ne minunam, zicându-ne: socoteam că toţi sfinţii aşa sunt făcuţi de Dumnezeu din pântecele mamei lor, sfinţi şi neschimbaţi436(atreptos, incoruptibil.), nu din voia lor, şi că păcătoşii nu pot trăi cuvios, fiindcă aşa sunt din născare. Acum vedem bunătatea lui Dumnezeu aievea asupra acestui părinte al nostru, că fiind din părinţi greci păgâni, a ajuns atât de evlavios şi înveşmântat cu toate poruncile lui Dumnezeu. Prin urmare putem şi noi, chiar toţi, să-i urmăm, pe el care urmează sfinţilor. I se potriveşte cuvântul „veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă“437(Matei 11, 28.) Să murim deci şi să fim mântuiţi cu omul acesta, căci ne călăuzeşte drept, înspre Dumnezeu.

Cuvinte cheie: ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul