Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Serenus

1
Se spunea despre avva Serenus că lucra mult şi mânca totdeauna câte doi posmagi. Şi venind la el avva Iov, tovarăşul lui, mare nevoitor365(askêtês) şi el, care i-a spus:
– În chilie îmi păzesc rânduiala366( taxis), însă dacă ies afară, mă cobor367(synkatabaino, crux a traducătorilor. Literal „cobor împreună cu“, aici în sens spiritual. S-ar putea traduce cu „a face compromisuri, a face concesii, a se conforma (în rău), a se lua după“. Latineşte condescendo, calc după greacă.) la măsura fraţilor.
– Nu e mare virtute să-ţi păzeşti rânduiala în chilie, ci atunci când ieşi din chilie.

2
A spus avva Serenus: toată viaţa am secerat, am cusut, am împletit; cu toate acestea, dacă mâna lui Dumnezeu nu m-ar fi săturat, n-aş fi putut să mă satur.

Cuvinte cheie: , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul