Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Spiridon

1
Despre (avva)368(În unele variante.) Spiridon se spunea, că avea atâta sfinţenie369(hosiotês „cuvioşenie“ în traducerea veche.) ca păstor, încât s-a învrednicit şi să fie păstor de oameni. El a şi fost ales episcop al unuia din oraşele Ciprului, pe nume Trimitunde. Şi din multa lui smerenie, fiind episcop, mai păştea şi oile. La miezul nopţii au intrat pe ascuns nişte hoţi în stână, încercând să fure oi. Dar Dumnezeu, care-l mântuieşte pe păstor370(Adică pe oameni în general.), a scăpat şi oile, căci tâlharii au fost legaţi de stână de o putere nevăzută. La crăpat de zori a venit şi păstorul la oi. Când îi găsi cu mâinile la spate, pricepu ce se întâmplase, şi, mulţumind, îi dezlegă pe hoţi. După ce i-a dăscălit din belşug şi i-a sfătuit să se străduiască să trăiască din osteneli cinstite, şi nu din fărădelegi, le-a dat drumul, şi un berbec pe deasupra, zicându-le în glumă: ca să nu păreţi că aţi stat treji degeaba!

2
Se mai spunea că avea şi o fiică fecioară, la fel de evlavioasă ca tatăl său, pe nume Irina. Un cunoscut i-a încredinţat o podoabă de mare preţ. Ea, ca să fie mai bine păzit, a ascuns zălogul371(parathêkê.) în pământ. În scurt timp s-a dus din viaţă. După o vreme a venit acela, şi, negăsind fata, l-a prins pe tatăl ei, pe avva Spiridon, ba silindu-l, ba rugându-l. Fiindcă bătrânul privea ca un necaz paguba zălogitorului, se duse la mormântul fiicei, rugându-l pe Dumnezeu să-i arate înainte de vreme Învierea cea făgăduită. Şi n-a greşit nădăjduind, că îndată fata i s-a arătat vie. Apoi, arătându-i locul unde zăcea podoaba, a pierit îndată. Iar bătrânul luă zălogul, dându-l înapoi.

Cuvinte cheie:

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul