Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Veniamin

1
Zicea avva Veniamin: când am venit de la seceriş spre Sketis, ne-au adus de la Alexandria ca prinos din roade, câte un ulcior de untdelemn, lipit cu ipsos la gură. Când venea iar secerişul, dacă prisosea ceva, fraţii aduceau la biserică. Eu nu deschisesem ulciorul meu, ci îl găurisem cu o andrea, gustând puţin, şi mi se părea că făcusem cine ştie ce. Şi când şi-au adus fraţii ulcioarele lor lipite cu ipsos cum fuseseră, iar al meu găurit, m-am simţit, de ruşine, ca şi cum aş fi curvit.

2
Spunea avva Veniamin, preotul Chiliilor: am mers la Sketis la un bătrân şi am vrut să-i aducem puţin undelemn. El ne-a spus: Uitaţi ulcioraşul pe care mi l-aţi adus acum trei ani. Unde l-aţi pus, aşa a şi rămas. Şi auzind noi ne-am minunat de felul de trai al bătrânului.

3
Spunea tot el: ne-am dus la alt bătrân, şi ne-a oprit la el, ca să mâncăm, şi ne-a adus ulei de rapiţă35(raphanus. E vorba mai curând de uleiul de rapiţă, greu comestibil, decât de uleiul de seminţe de ridichi, probabil foarte rar.). Noi i-am zis:
– Părinte, pune-ne nişte ulei ceva mai bun.
La acestea el şi-a făcut cruce, zicând:
– Dacă este alt ulei în afară de acesta, atunci nu ştiu eu.

4
A spus avva Veniamin fiilor săi pe când trăgea să moară: faceţi aşa şi veţi putea să vă mântuiţi „bucuraţi-vă totdeauna, rugaţi-vă neîncetat, mulţumiţi pentru toate36(I Tesaloniceni 5, 16.).

5
Tot el a spus: mergeţi pe calea împărătească, număraţi milele, nu fiţi nepăsători!

Cuvinte cheie: , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul