Religio

Cartea:

Cărți

Despre avva Xanthías

1
A spus avva Xanthías: tâlharul era pe cruce, şi dintr-un singur cuvânt s-a îndreptăţit; iar Iuda era numărat împreună cu apostolii şi într-o singură noapte şi-a prăpădit toată osteneala şi s-a pogorât din ceruri în iad. De aceea, nimeni căruia îi merge bine174(eupragôn, căruia îi merge bine sau care face bine.) să nu se fălească, fiindcă toţi cei care s-au încrezut în ei înşişi s-au prăbuşit.

2
A urcat odată avva Xanthías de la Sketis la Terenuthis, iar acolo unde a mas, i-au adus ceva vin, din pricina ostenelii şi trudei. Auzind unii, i-au adus un îndrăcit. Iar demonul a început să-l înjure pe bătrân: la beţivul ăsta m-aţi adus? Bătrânul nu vroia să-l alunge, dar din pricina ocării îi zise: am încredere în Hristos că nu voi sfârşi paharul până vei ieşi.
Şi când a început bătrânul să bea, demonul strigă: mă arzi, mă arzi! Şi înainte ca să sfârşească el, a ieşit, prin harul lui Hristos.

3
Tot el a spus: câinele e mai bun decât mine, căci are şi dragoste, şi nu vine la judecată.175(Ioan 5, 27. Adică „nu este judecat“.)

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul