Religio

Cartea:

Cărți

Din ale lui Ioan al Scarii

Omul linistii duhovnicesti, isihastul adica, este acela care straduieste ca partea lui cea netrupeasca în casa trupului sa o cuprinda, pastrând-o acolo, ceea ce este mai presus de întelegere, paradox.
Acela este un linistitor, un isihast, care poate zice precum sfânta cântare: „Eu dorm, dar inima mea vegheaza“ (Cânt. Cânt V, 2).
Închide dar usa la camara trupului tau si usa la sunetul limbii tale, iar înlauntrul tau, poarta duhurilor. Întocmit la adânc întru asa chip, ia seama de sus – de stii într-adevar sa o faci aceasta – si atunci sedea-vei cum si când, de unde si câti si în ce fel se silesc furii sa vina sa-ti rapeasca poama viei tale celei duhovnicesti.
Atunci straja cea cu grija mult veghetoare se va scula grabnic si va face rugaciune, apoi sezând iara la aceeasi lucrare a sa de mai înainte, o tine pe aceasta cu barbatie.
Una este dar, veghea gândurilor si alta este trezvia mintii. Si precum este de îndepartat rasaritul soarelui, pe atâta mai înalta si mai grea este aceasta de a doua, fata de cea dintâi.
Fiindca dupa cum tâlharii nu mai au îndrazneala sa mai dea navala cu usuratate de îndata ce au zarit atârnata undeva armura cea împarateasca, tot asa nu cu usurinta se va prada de tâlharii cei duhovnicesti ai sai, acel ce si-a legat în inima armura rugaciunii.
Întelegi dar tu, din marturisirea aceasta, despre lucrarea cea minunata a acestui mare avva ca o limpede dovada mai presus de dovada cuvintelor?
De una ca aceasta sa ne apropiem, noi ce umblam prin întuneric, pentru ca mai înainte de aceste izbavitoare de suflet ale Duhului, noi nefiind ascultatori petrecem ca într-un razboi din toi de noapte.
Iata ceea ce mostenim de la cei de alta data, calauzirile lor catre însingurare, toate acestea câte Parintii ni le-au lasat noua drept pravile de temelie.

Cuvinte cheie: , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul