Religio

Cartea:

Cărți

Din Simeon Noul Teolog

Îndrazneala aflat-a Lucifer dimpreuna cu toti diavolii sai, îndrazneala prin care a viclenit izgonirea omului prin neascultare, din Rai de la Dumnezeu; îndrazneala sa tulbure si sa munceasca partea cea cugetatoare a omului si noaptea si ziua – în chip gânditor, aceste întelese, – adica în vremea uscaciunii cât si în vremea plinatatii. Cugetul unuia, iar al altuia putin si înca al altuia cu toata puterea clatinându-l.
Împotriva acestor viclenii nu este alt chip de a fi întarit, fara numai prin de-a pururea pomenirea lui Dumnezeu.
Asadar, prin puterea Crucii de s-a pecetluit în inima dumnezeiasca Lui pomenire, mintea se va întemeia întru neclintire.
Spre aceasta dealtminteri tinteste si toata straduinta razboiului duhovnicesc, pe care fiecare crestin trebuie sa-l duca; adica, a se nevoi catre stadiul desavârsirii lui Hristos, iar de nu asa în zadar se lupta.
În acest razboi sta si toata pricina felurimii nevointelor si a întregii grele suferinte a ascezei pentru Dumnezeu.
Iar acestea toate sunt numai ca sa plece din cumpana îndurarilor Celui Bun si sa-i dea din nou spre slava cea dintâi si Hristos sa se pecetluiasca în partea lui cugetatoare – adica în latura sa duhovniceasca, asa cum Apostolul graieste si el: Fratilor, învatati-va dar dintru acestea – ca avem la îndemâna un mestesug, o maiestrie duhovniceasca, o anume metoda, care duce repede spre lucratorul ei la despatimire si la vederea lui Dumnezeu.
Sa fiti încredintati ca toata lucrarea cea din afara, precum frunzele pomului fara rod, asa este socotita înaintea lui Dumnezeu, iar tot sufletul, care nu are paza mintii se osteneste în zadar.
Sa ne pazim, prin urmare, ca nu cumva sa ne sfârsim viata fara rod si de prisos, sa ne caim apoi în vesnicie.

Cuvinte cheie: , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul