Religio

Cartea:

Cărți

Din viata si petrecerea Sfântului si parintelui nostru Antonie

Doi frati au mers odata la Avva Antonie pe când traia el în munte. Pe cale fiind ei si lipsindu-se de apa, unul dintr-însii a murit. Celalalt se sfârsea si el în chinuri si neputând merge mai departe îsi astepta moartea. Stând în muntele sau, Avva Antonie a strigat deodata catre cei doi monahi ce se întâmplau sa fie atunci pe acolo si cu graba îi îndemna: luati un ulcior cu apa si repede umblati pe calea Egiptului. Doi frati veneau încoace; unul din ei a murit acum, celalalt moare si el îndata daca nu veti sârgui. Uite mi s-a facut descoperirea aceasta chiar acum când stateam la rugaciune.
Au purces calugarii aceia si au aflat asa precum le-a spus sfântul. Pe cel mort l-au îngropat, iar pe cel sleit de puteri, dupa ce l-au întarit cu apa, l-au dus batrânului.
Si era departarea acelui loc de o zi.
Se va întâmpla poate sa întrebe cineva: pentru ce Antonie nu a vorbit mai înainte ca cel dintâi sa fi murit?
O întrebare ca aceasta e nepotrivita si înselatoare. Nu sta în puterea marelui Avva sa faca judecata de moarte cuiva. Lui Dumnezeu numai i se cuvine aceasta; cel ce a si hotarât asa, pentru unul sa moara, iar lui Antonie sa-i arate sfârsitul aceluia cât si primejduirea celuilalt.
Ceea ce e de minune, e aceasta: e vrednicia lui Antonie, care în munte departat aflându-se statea în veghe tare cu inima lui, rugându-se si atunci Dumnezeu i-a aratat lui în vedere minunat acele ce se petreceau într-o asa departare; da, întru inima lui, acolo, Dumnezeu s-a descoperit pe sine.
Cu adevarat, asa cum si Ioan al Scarii zice: La început l-a curatit cu postul Sau pre iubitorul, stralucindu-i apoi mintea prin lumina Lui si facându-l prin îndumnezeire, asemenea cu El.
Tocmai despre aceasta vom afla înteles în cele ce urmeaza:

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul