Religio

Cartea:

Cărți

Dintru ale Sfântului Arsenie

Cu privire la preaminunatul Arsenie sa ne amintim acestea: el nu a trimis cuiva nici întrebari în scris si nici raspunsuri în epistole nu a dat.
Fireste, nu fiindca i-ar fi fost lui lipsa darul de a scrie sau cel de a vorbi cu podoaba, întrucât la acestea era om desavârsit. A cuvânta în chip ales lui mai usor îi era decât altora graiul cel obisnuit. De cele ce am zis erau în el hotarâte din straduinta ce o punea spre a-si agonisi tacerea si din smerenia care-l împingea sa departeze orice dare în vileag.
Din pricina aceasta chiar si în biserica sau la adunari el se silea cu grija cea mai întreaga, sa se fereasca de a face vadit, sau de a fi privit de cineva, ci dupa un stâlp sau alta adapostire, se aseza si se acoperea pre sine, sau în amestecul cu altii se tinea nevazut.
Din acestea el a câstigat anume si mai mare putere de a fi cu luare aminte catre sine si de a se atinti necurmat asupra sa însusi, ca sa ajunga astfel mai cu lesnire sa se rapeasca în Dumnezeu.
Aducem dar si altora, drept izvod, pilda acestui mare barbat, pe care cu îndreptatire l-a numit cineva înger pamântesc, ca ne-a aratat noua cum sa ne fie mintea adunata si întocmita asa ca sa se suie fara greutate la Dumnezeu.

Cuvinte cheie: , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul