Religio

Cartea:

Cărți

Dintru ale Sfântului Teodosie începatorul vietii de obste

Atât era de ranit de sageata dragostei celei ce se pastra în catusele iubirii, încât cu el aflam împlinita prin înfaptuire, acea înalta si dumnezeieasca porunca: pe Domnul Dumnezeul tau iubeste-L din tot sufletul tau, din toata puterea ta si din toata inima ta.
Iara aceasta nu a putut-o ajunge fara numai pururi atintindu-si toate puterile firesti ale sufletului sau, catre nimic altceva din cele de fata, decât catre Acela, Atotziditorul nostru.
Puterile sufletului; pre cele ale întelegerii, pre acestea le numesc eu însusirile de temei ale sufletului.
Si el în acestea se întemeia, pe multi îndrumând, iar pre multi mustrându-i, deopotriva tuturor si într-un chip sanatos înfricosat dar si binevoitor si blând întru toate.
Si cine oare avea, cu cei multi, vorbiri obstesti mai pline de folos decât acestea? si cine, era asa de puternic ca el, întru adunarea din afara a simturilor si întru luare aminte a întoarcerii spre cele mai dinlauntru? si cine mai destoinic în folosirea lor acolo?
Asa încât mai linistit îl afli cu linistea mintii lui, în zgomotul celor mai tumultoase adunari, cu cei multi, decât de linistea de care s-ar fi bucurat un altul din sihastria cea mai însemnata. Fiindca el, cu nimic nu era mai putin însingurat, în plin alai al celor multi, decât în petrecerea cea din plinul pustietatii.
Si în acest chip barbatul acesta, marele Teodosie, prin strângerea simturilor si prin întoarcerea întregii luari aminte spre launtrul mintii, pe care a învatat-o printr-o prea lunga osteneala, s-a ridicat la o atât de suita treapta a desavârsitei iubiri de Dumnezeu, încât adevarat s-a putut zice despre el ca a fost un ranit al dragostei.

Cuvinte cheie: , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul