Religio

Cartea:

Cărți

Monahul Mihail

Trăsături deosebite. Fierăria. Sfârşitul.

Monahul Mihail se distingea prin sârguinţă, smerenie şi tăcere. Timp de 24 de ani, cât a locuit în mănăstire, el a petrecut cu ciocanul în mână, înaintea foalelor, în funcţia de fierar şef, ascultare în care a dat dovadă de sârguinţă şi de o răbdare neslăbită. Astfel şi-a curăţit sufletul ca aurul lămurit în foc, făcându-se pe sine vas bineplăcut lui Dumnezeu. Neavând chilie, a dormit vreme de mai bine de zece ani în fierărie, lângă foaie, într-o îngrăditură îngustă, unde nu puteai nici să te întinzi. Primind chilie, nu numai că nu avea nimic de prisos, dar nici măcar pe cele necesare, aşa încât drept pat avea o scândură fără căpătâi.
Mihail păstra în tot timpul o tăcere desăvârşită, cu toate că venea în legătură cu mulţi oameni. Nu îi plăcea să facă observaţii celor încredinţaţi lui şi nici nu îi îndemna la lucru, dar pe toţi la fel şi pe fiecare în parte îi antrena să-şi îndeplinească datoria, prin atitudinea sa conştiincioasă faţă de muncă. Nu a legat cu nimeni prietenie mai strânsă, el nu cerceta pe nimeni în chilie; din smerenie nu lua niciodată masa împreună cu fraţii, ci se mulţumea cu ceea ce îi dădeau slujitorii de la trapeză, iar când se termina mâncarea nu cerea nimic altceva în schimb, hrănindu-se numai cu pâine. Neavând putinţa să meargă zilnic la liturghie, Mihail nu scăpa niciodată slujbele de dimineaţă şi de seara. La primele bătăi ale clopotului, el lăsa din mână ciocanul şi alergă grăbindu-se la vecernie aşezându-se nu în rând cu fraţii, ci cu mulţimea muncitorilor angajaţi.
Din cauza postului şi a lucrului greu, el era foarte slab, iar în chilie ţinea lanţuri, cu care probabil înlănţuindu-se îşi împlinea rugăciunile de noapte. Cu un an înainte de moartea sa, Mihail a dorit să se tundă în schimă sau să se retragă în pustie, ca să se pregătească mai deplin pentru calea către veşnicie prin nevoinţe ascetice, dar, din cauza vârstei nu prea înaintate, i s-a refuzat cererea, el primind această hotărâre a conducerii ca fiind rânduită de Dumnezeu: „Se vede că n-am chemare pentru aşa ceva de la Dumnezeu“, – spunea Mihail, rămânând în faţa foalelor înroşite, unde, în curând, l-a ajuns altă chemare a lui Dumnezeu: de la ostenelile vremelnice la odihna veşnică, în anul 1853, în luna iunie, ziua 23, el a adormit în pace, având 48 de ani.

Cuvinte cheie: , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul