Religio

Cartea:

Cărți

Notă asupra ediţiei

Lucrarea de fata vede lumina tiparului pentru a doua oara în limba româna în Editura Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, initiativa apartinând Înalt Prea Sfântului Arhiepiscop Andrei. Ca orice carte si cea de fata a trecut prin faze diferite, fiecare având partea ei de greutati datorate pe de o parte manuscrisului care ne-a oferit un text greu de descifrat de catre culegator, iar pe de alta, lipsei unui al doilea manuscris dintr-o alta sursa, pentru a da posibilitatea compararii textelor. Cu toate acestea s-a cautat sa se asigure acuratetea textului cartii, fiind prezentat într-o forma placuta, accesibila tuturor.
În general, s-a respectat modul de prezentare a textului din manuscris, ajungându-se doar la schimbarea unor cuvinte pentru a asigura o mai buna întelegere a sensului frazei care este foarte bogat în continut, dar greu de perceput si asimilat, datorita profunzimii gândirii celui care l-a alcatuit.
Întrucât în manuscris au fost constatate frecvent cuvinte lamuritoare, închise în paranteze si având în vedere densitatea textului, pentru a usura cititul si întelegerea gândirii teologice adânci, am recurs la eliminarea parantezelor, lasând cuvintele explicative asa cum au fost în text.
Tinând, apoi, seama de faptul ca unele cuvinte nu încadrau cu caracterul duhovnicesc al lucrarii, am ajuns la îmbunatatirea si chiar înlocuirea unor cuvinte, pentru a face textul mai accesibil cititorilor, fara a-l „sminti“ pe cititor.
Date fiind citarile frecvente din unii parinti cu viata îmbunatatita, acestea au fost lasate asa cum au fost gasite si îndeosebi litera „Q“ des întâlnita, urmata de o cifra care indica citarea dintr-o lucrare sau alta a vreunui sfânt parinte, litera „Q“ – „Questio“ nefiind altceva decât cuvântul „întrebare“ în limba latina.
Pentru ca cititorul sa aiba la îndemâna ideea fiecarui paragraf notat cu numar, am cautat sa subliniez cu cursive fraza de început, care vrea sa-i sintetizeze continutul, restul fiind lamurit de ideea de baza.
De fapt aceasta idee este evidentiata si în Indicele si recapitularea cartii „Lucrarea mintii“, aici în plus, la fiecare idee rezumata, fiind prezentata si bibliografia, autorii si titlurile lucrarilor citate.
O problema care a fost evidentiata în text a fost si aceea a scrierii numelor si calitatii persoanelor de care se face amintire în lucrare. Dându-le cinstirea cuvenita, numele si rangurile acestora au fost scrise cu litera mare ca de exemplu: Sfintii Parinti; Sfântul Teofilact; Sf. Ciprian; Sfântul Simeon Arhiepiscopul Tesalonicului etc.
Citarile facute din Sf. Scriptura le-au fost pastrate textele asa cum au fost în manuscris ca dealtfel si prescurtarile cartilor vechi si noutestamentare.
De se vor fi strecurat în lucrare unele greseli, rugam cititorii sa socoata ca nu cu rea vointa s-au facut acestea, ci se datoreaza slabiciunii firii noastre omenesti.
Cu toate acestea socotim ca lucrarea, prin continutul pe care-l are, va aduce în sufletele osârduitorilor întru cele duhovnicesti, un spor de evlavie si de îmbogatire sufleteasca si prin aceasta realizarea unei trairi în fagasul spiritualitatii ortodoxe traditionale.
Pr. Petru Plesa
Consilier cultural

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul