Religio

Cartea:

Cărți

PENTRU AVVA IOAN SCOPITUL

1. Avva Ioan scopitul, mai tânăr fiind, a întrebat pe un bătrân, zicând: cum voi aţi putut să faceţi lucrul lui Dumnezeu cu odihnă, iar noi nici cu osteneală nu putem să-l facem? Şi a răspuns bătrânul: noi am putut, ţintă1(Adică lucru mare şi care ţine locul cel întâi.) având lucrul lui Dumnezeu, iar trebuinţa cea trupească, prea mic lucru. Iar voi ţintă aveţi trebuinţa cea trupească, iar lucrul lui Dumnezeu nu îl mai aveţi de nevoie. Pentru aceasta vă osteniţi. Şi pentru aceasta Mântuitorul a zis ucenicilor: puţin credincioşilor, căutaţi întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi acestea toate se vor adăuga vouă2(Matei VI, 33.).

 

2. Zis-a avva Ioan că părintele nostru avva Antonie a zis: niciodată folosul meu nu l-am ales şi nu l-am voit mai mult decât folosul fratelui meu.

 

3. Zicea avva Ioan cilicianul, egumenul Raitului către fraţi: fiilor, precum am fugit de lume, să fugim şi de poftele trupului.

 

4. Zis-a iarăşi: să urmăm părinţilor noştri cu ce fel de aspră viaţă şi linişte au şezut aici.

 

5. Zis-a iarăşi: să nu întinăm fiilor, locul acesta, pe care părinţii noştri l-au curăţit de draci.

 

6. Zis-a iarăşi: locul acesta de nevoitori este, iar nu de neguţători.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul