Religio

Cartea:

Cărți

PENTRU AVVA MARCU, UCENICUL LUI AVVA SILUAN

1. Se zicea despre avva Siluan, că avea un ucenic în Schit, Marcu cu numele, şi acesta avea ascultare mare şi era scriitor bun; şi-l iubea bătrânul pentru ascultarea lui şi avea încă alţi unsprezece ucenici, care se supărau căci îl iubea pe acela mai mult decât pe dânşii. Şi auzind bătrânul, s-a mâhnit. Au venit într-una din zile bătrânii şi tânjeau asupra lui. Iar el luându-i a ieşit şi a bătut la fiecare chilie zicând: frate cutare, vino că îmi trebuieşti! Şi nici unul dintr-înşii nu i-a urmat lui îndată. Dar venind la chilia lui Marcu, a bătut în uşa lui, zicând: Marcule! Iar el, auzind glasul bătrânului, îndată a sărit afară. Şi l-a trimis la o ascultare şi a zis bătrânilor: unde sunt ceilalţi fraţi, părinţilor? Şi intrând în chilia lui a pipăit tetradia (caietul) lui şi a găsit că pusese mâna să facă slova O1(În altele şi a început să facă O mare.) şi auzind pe bătrânul, nu a întors condeiul să-l împlinească. Deci au zis bătrânii: cu adevărat, pe care tu-l iubeşti, avvo şi noi îl iubim pentru că şi Dumnezeu pe acesta îl iubeşte.

 

2. Spuneau unii pentru avva Siluan, că odată umblând în Schit cu bătrânii şi vrând să le arate lor ascultarea ucenicului său Marcu şi pentru ce îl iubeşte pe el, văzând un porculeţ, i-a zis lui: vezi pe acel bivolaş, fiule? Şi i-a răspuns lui: da, îl văd, avvo! Şi coarnele lui cum sunt de gingaşe! Şi a zis: aşa, avvo! Şi s-au minunat bătrânii de răspuns şi s-au folosit de ascultarea lui.

 

3. S-a pogorât odată mama lui avva Marcu ca să-l vadă, având multă pompă. Bătrânul a ieşit la dânsa şi i-a zis lui: avvo, zi-i fiului meu să iasă, ca să-l văd! Şi intrând bătrânul i-a zis lui: ieşi ca să te vadă mamă-ta! Şi era îmbrăcat cu chentonarion2(Un fel de haină.) şi murdar de la bucătărie. Ieşind de ascultare şi-a închis ochii şi le-a zis: mântuiţi-vă, mântuiţi-vă, mântuiţi-vă! El însă nu i-a văzut pe ei, nici mama lui nu l-a cunoscut. Deci, iar a trimis femeia la bătrân, zicându-i: avvo, trimite-mi pe fiul meu ca să-l văd! Şi a zis lui Marcu: nu ţi-am zis, ieşi să te vadă mamă-ta! Marcu a zis către dânsul: am ieşit după cuvântul tău, avvo, însă te rog, nu-mi mai zice o dată să ies, ca să nu mă fac neascultător. Şi ieşind bătrânul i-a zis femeii: acesta este care v-a întâmpinat şi v-a zis mântuiţi-vă. Şi mângâind-o pe dânsa, a slobozit-o.

 

4. Altădată s-a întâmplat să iasă el din Schit şi să meargă la muntele Sinai ca să rămână acolo. Şi a trimis mama lui Marcu cu lacrimi jurându-l, să iasă fiul şi să-l vadă. Iar bătrânul l-a slobozit pe el. Când îşi gătea cojocul să iasă şi venea să-şi ia blagoslovenie de la bătrân, îndată s-a pornit a plânge şi n-a ieşit.

 

5. Spuneau unii despre avva Siluan că atunci când voia să iasă în Siria, i-a zis lui ucenicul său Marcu: părinte, nu voi să ies de aici, dar nici pe tine nu te voi lăsa să ieşi, ci rămâi aici trei zile! Şi a treia zi a adormit cu pace.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul