Religio

Cartea:

Cărți

PENTRU AVVA NIL

1. Zis-a avva Nil: orice vei face spre izbânda fratelui ce te-a nedreptăţit pe tine, toate spre sminteală ţi se vor face în vremea rugăciunii1(Nil, Pentru rugăciune, cap. 13.).

 

2. A zis iarăşi: rugăciunea este odraslă a blândeţii şi a nemânierii2(La acelaşi loc, cap. 14.).

 

3. A zis iarăşi: rugăciunea este izgonire a întristării şi a mâhnirii3(La acelaşi loc, cap. 16.).

 

4. A zis iarăşi: mergând, vinde toate averile tale şi le dă săracilor; şi luând crucea, leapădă-te de sine-ţi, ca să poţi fără de risipire să te rogi4(La acelaşi loc, cap. 17.).

 

5. A zis iarăşi: orice vei suferi filosofând5(Adică răbdând.), vei găsi roada acestuia în vremea rugăciunii6(La acelaşi loc, cap. 19.).

 

6. A zis iarăşi: dorind să te rogi cum se cade, să nu mâhneşti vreun suflet; iar de nu, în zadar alergi7(La acelaşi loc, cap. 20.).

 

7. Zis-a iarăşi: nu voi după cum ţi se pare, să se facă lucrurile tale, ci după cum place lui Dumnezeu şi vei fi tulburat şi nemulţumit în vremea rugăciunii tale8(La acelaşi loc, cap. 89.).

 

8. Zis-a iarăşi: fericit este călugărul, cel ce se socoteşte pe sine-şi tuturor lepădătură 9(La acelaşi loc, cap. 123.).

 

9) Zis-a iarăşi: nerănit rămâne de săgeţile vrăjmaşului călugărul care iubeşte liniştea. Iar cel ce se amestecă cu mulţimea oamenilor, dese răni primeşte.

 

10. Zis-a iarăşi: robul care se leneveşte de lucrurile stăpânului său să se gătească spre bătăi1(Luca XII, 47.).

Cuvinte cheie: , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul