Religio

Cartea:

Cărți

PENTRU AVVA SARMATA

1. Zis-a avva Sarmata: prefer mai bine un om care a păcătuit şi ştie că a păcătuit şi se pocăieşte, decât un om care nu a păcătuit şi se crede că este drept.

 

2. Se spunea despre avva Sarmata, că de multe ori lua patruzeci de zile, cu sfatul lui avva Pimen şi ca o nimica se împlineau zilele înaintea lui. Deci a venit avva Pimen la dânsul şi i-a zis: spune-mi, ce-ai văzut, făcând atâta osteneală? Iar el a zis către dânsul: nimic mai mult. I-a zis lui avva Pimen: nu te las, de nu-mi vei spune. Şi i-a răspuns: una numai am aflat, că de voi zice somnului, du-te, se duce şi de-i voi zice, vino, vine.

 

3. Un frate l-a întrebat pe avva Sarmata, zicând: gândurile îmi zic: nu lucra ci mănâncă şi bea şi dormi. I-a zis lui bătrânul: când îţi este foame, mănâncă; când îţi este sete, bea; când îţi este somn, dormi! Un alt bătrân, din întâmplare a venit la fratele şi i-a spus lui fratele cele spuse de avva Sarmata. Deci, i-a zis lui bătrânul: aşa ţi-a zis avva Sarmata? Când îţi este foame tare şi îţi va fi sete, încât să nu mai poţi răbda, mănâncă şi bea; şi când vei priveghea foarte mult şi dormitezi, dormi. Aceasta este ceea ce ţi-a zis ţie bătrânul.

 

4. L-a întrebat iarăşi acelaşi frate pe avva Sarmata, zicând: îmi zic gândurile, du-te afară, mergi la fraţi! Şi i-a zis bătrânul: să nu le asculţi, ci să zici: iată, te-am ascultat o dată dar acum nu mai pot să te ascult.

Cuvinte cheie: , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul