Religio

Cartea:

Cărți

PENTRU AVVA TITHOE

1. Se spunea despre avva Tithoe, că nu-şi lăsa în jos degrabă mâinile, când sta la rugăciune şi se răpea mintea lui în sus. Deci de se întâmpla ca fraţii să se roage împreună cu el, se silea degrabă să-şi lase mâinile în jos, ca să nu i se răpească mintea şi să zăbovească.

 

2. Zis-a avva Tithoe, că înstrăinare este a-şi stăpâni omul gura sa.

 

3. Un frate l-a întrebat pe avva Tithoe: cum voi păzi inima mea? Şi i-a zis lui bătrânul: cum vom păzi inima noastră, fiind deschisă limba noastră şi pântecele?

 

4. Spunea avva Matoe despre avva Tithoe, că nu găseşte vreun om care să-şi deschidă gura sa cu vreun lucru asupra lui. Ci precum aurul cel lucrat stă în cumpănă, aşa şi avva Tithoe.

 

5. Şezând odată avva Tithoe la Clisma, gândind şi socotind, i-a zis ucenicului său: sloboade apă la finici, fiule! Iar acela i-a zis: suntem la Clisma, avvo. Zis-a bătrânul: la Clisma ce fac? Du-mă iarăşi la munte.

 

6. Şezând odată avva Tithoe, un frate se afla aproape de dânsul; şi neştiind, a suspinat. Şi n-a socotit că a fost fratele aproape de dânsul, (că era întru uimire). Şi făcând metanie, a zis: iartă-mă frate, că încă nu m-am făcut călugăr. Iată am suspinat înaintea ta.

 

7. Un frate l-a întrebat pe avva Tithoe, zicând: care este calea care duce la smerenie? Zis-a bătrânul: calea smereniei aceasta este: înfrânarea şi rugăciunea şi a te avea pe tine dedesubtul a toată zidirea.

Cuvinte cheie: , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul