Religio

Cartea:

Cărți

Schimonahii Ilarie şi Matei

Viaţa din pustie şi mănăstire a lui Ilarie. Vieţuirea în schit a lui Matei. Sfârşitul în mănăstire.

Nu putem să nu prezentăm şi aceste stele luminoase care au strălucit pe bolta ascetismului. Primul dintre aceşti călugări provenea dintr-o familie de preot şi, după multe ascultări, a petrecut destul timp în pustie; apoi a revenit să vieţuiască în mănăstire, gândind că lui îi este aceasta mai de folos. El îşi propusese ca trei zile pe săptămână să nu se atingă de mâncare şi păstra o linişte desăvârşită, ascuzându-şi faptele de vederea oamenilor; nu mergea nicăieri în afară de Biserică, care era la trei paşi de chilia sa.
Al doilea, după tunderea în schimă, a locuit multă vreme în schitul Golgota-Răstignirea, nevoindu-se necontenit în rugăciune şi muncă; el avea darul lacrimilor. În timpul nopţii, hohotele lui de plâns răzbăteau până în chiliile vecine. Nu lipsea niciodată de la slujbele bisericeşti, iar când zăpada era mare şi viscolele puternice, se ţâra pe brânci până la Biserică. Murind în bolniţa mănăstirii, el a văzut lângă patul său doi îngeri. „Iată stau de faţă doi îngeri“ – a zis el duhovnicului său şi, l-a întrebarea: „ce fac ei?“, a răspuns: „vorbesc despre ceva“. Cei doi asceţi s-au săvârşit din viată la adânci bătrâneţi.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul