Religio

Cartea:

Cărți

Convorbire cu Gheorgos Papazahos, asistent universitar la Facultatea de Medicină, Universitatea din Atena

K.I.: Domnule Papazahos, între marii părinţi ai zilelor noastre pe care i-aţi cunoscut este şi părintele Iacov Tsalikis.
G.P.: Părintele Iacov, ca de altfel şi părintele Porfirie, a fost cunoscut în întreaga Grecie. În ziua înmormântării sale eram în drum spre Evvia şi am auzit la radio cum se vorbea despre el încontinuu. Mii de oameni au fost la înmormântarea sa, lucru pe care n-o să-l uit niciodată.
K.I.: Dvs. cum l-aţi cunoscut?
G.P.: Venise la Spitalul General de Stat din Atena cu probleme de sănătate la inimă. Cum am aflat că era în spital, m-am dus să-l văd. În ziua aceea îl mutaseră de la Unitatea de Terapie Intensivă.
Prima impresie pe care mi-a făcut-o a fost de nedescris. Dacă v-aş spune că omul acesta radia, nu cred că ar fi de ajuns. Faţa sa era transfigurată.
Când am intrat la el în salon, erau acolo şi medicii care făceau vizita medicală de fiecare zi a bolnavilor. Coincidenţa a făcut ca medicii aceia să fie foşti studenţi de-ai mei de la Universitate. Astfel, cum m-au văzut, au venit la mine şi m-au informat despre starea de sănătate a părintelui. Când doctorii au terminat, m-am dus la părintele Iacov şi am şezut alături de el. El m-a privit şi mi-a spus următorul fapt, care m-a cutremurat de-a dreptul, pentru că era un lucru la care nu mă gândisem niciodată:
– Nu te cunosc. Prima dată te văd. Dar în spatele tău îţi văd îngerul păzitor.
Nu vă puteţi imagina ce-am simţit în acel moment. Şi nu vă spun lucrul acesta cu mândrie. După aceea, părintele a adăugat:
– Toţi oamenii au câte un înger. Dar pe al tău l-am văzut. Ai grijă să nu-l alungi de la tine.
De fiecare dată când mă gândesc la cuvintele sale, mă cuprinde un fior. Iată ce mi-a mai spus părintele Iacov:
– Acest înger a primit nume în ziua botezului tău. Din ziua botezului te însoţeşte şi nu trebuie să se îndepărteze de tine. El este cel care îţi va lua sufletul şi care ţi-l va îndruma în ziua Judecăţii. Şi când vor veni demonii să zică: „Acesta a făcut asta şi cealaltă, a săvârşit cutare şi cutare păcat“, atunci îngerul tău va spune: „Da, le-a făcut pe toate acestea, dar a mai făcut şi acest bine şi acela“. El este avocatul care te va apăra. Aşadar, fii atent să nu-l îndepărtezi. L-am văzut lângă tine.
Din acel moment, niciodată n-am încetat să simt prezenţa îngerului meu personal. Acesta este o mare veste pentru toţi cei botezaţi în credinţa Ortodoxă.
K.I.: Ce lucru minunat ca părintele Iacov să-l vadă pe îngerul dumneavoastră păzitor şi să vă spună lucrul acesta.
G.P.: Când îl vedeai pe părintele Iacov, aveai impresia că este din altă lume. Vorbea despre problemele tale, dar dintr-o perspectivă diferită. Îţi dădeai seama că stătea lângă tine, dar trăia într-o lume superioară. Iar lucrul acesta îţi dădea un sentiment de sărbătoare. Te făcea să înţelegi că şi tu ai fost zidit pentru acea lume.

Cuvinte cheie: , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul