Religio

Cartea:

Cărți

Convorbire cu Stylianos Papadopoulos, profesor la Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, scriitor

K.I.: Părintele Iacov Tsalikis a fost una din cele mai marcante figuri sfinte ale secolului XX. Egumen al Mănăstirii Cuviosului David din Evvia, a adormit în Domnul în ziua de 21 noiembrie 1991, cu puţine zile înainte de adormirea unui alt titan al Ortodoxiei zilelor noastre, şi anume părintele Porfirie.
Adevărat prieten al lui Dumnezeu, plin de dragoste faţă de Creator şi faţă de aproapele, părintele Iacov a impresionat în mod deosebit prin viaţa sa, dar şi prin sfârşitul pe care l-a avut. Să încercăm în continuare să adunăm câteva crâmpeie din ceea ce a reprezentat acest mare părinte al Ortodoxiei noastre, cu ajutorul oamenilor care au fost binecuvântaţi să-l cunoască. Profesorul Stylianos Papadopoulos a scris şi o carte despre părintele Iacov.
S.P.: Atunci când avem ocazia să-i cunoaştem pe sfinţii contemporani, aşa cum este şi părintele Iacov, constatăm că aceşti oameni au în ei, practic, două laturi: cea a efortului luptei duhovniceşti, care este crucea lor, şi cea a bucuriei Învierii.
Vorbind despre părintele Iacov Tsalikis – unul dintre cei mai importanţi părinţi ai epocii noastre, ce a adormit în pace la Mănăstirea Cuviosului David din Evvia de Nord –, trebuie să spun că absolut de fiecare dată când îl aduc în gând, în inimă şi dinaintea ochilor mei, îl văd nevoindu-se pentru a duce la capăt o mare luptă duhovnicească; iar pe chipul său, în ochi şi pe frunte străluceşte bucuria Învierii. El însuşi spunea, cu felul său foarte simplu de exprimare: „Inima mea este o grădină a bucuriei“.
Părintele Iacov aproape că nu mânca. Ceea ce noi numim post, pentru el era o glumă. Mânca atât cât mănâncă o pasăre. Odată, de Paşte, după Înviere, am stat şi am luat masa alături de el. Părintele înfigea furculiţa de multe ori în farfurie doar ca să mă îndemne pe mine să mănânc. Dar în realitate, domnule Ioannidis, nu mânca nu mai mult cât o păsărică, iar când afirm acest lucru, nu folosesc o figură de stil, ci spun adevărul.
Lupta duhovnicească şi nevoinţa părintelui Iacov erau înfricoşătoare. Gândiţi-vă că pe parcursul unei zile, abia dacă dormea două ore; până la acest stadiu ajunsese.
K.I.: Nu voi da somn ochilor mei şi genelor mele dormitare şi odihnă tâmplelor mele10(Psalmii 131, 4 [n.t.].).
S.P.: Ca cercetător (sunt şi istoric şi teolog, am scris multe studii teologice şi istorice şi deja m-am format ca cercetător), am încercat să studiez viaţa şi nevoinţa părintelui Iacov, pornind, desigur, de la măsurile nevoinţei şi ale luptei duhovniceşti descrise în textele marilor Părinţi şi teologi, în vechile texte ascetice şi în teologia neptică. De aceea, vă pot încredinţa că toate trăsăturile ascetice confirmate de Sfinţii Părinţi le-am constat ştiinţific – permiteţi-mi să folosesc acest cuvânt – şi la fericitul părinte Iacov.
Zeci de ani la rând – la fel ca şi părintele Porfirie – nu a dormit pe pat. Se odihnea jos, pe pământ. Acest fel de oameni nu dorm noaptea, pentru că în timpul nopţii se roagă.
K.I.: Părintele Iacov primise de la Duhul Sfânt o mulţime de harisme, printre care cea a străvederii, a înainte-vederii şi a vindecării. Nu este aşa, domnule Papadopoulos?
S.P.: Desigur. Lucrurile acestea sunt de la sine înţelese în cazul unei asemenea personalităţi. Dar aşa cum spunea el însuşi, nevoinţa sa era dusă cu bine la capăt cu ajutorul lui Dumnezeu: „Eu nu fac nimic“, spunea el, „tot ce fac este întocmit de Dumnezeu şi de Cuviosul David“.
K.I.: Da. Însă el devenise vas al harului şi lăcaş al Sfântului Duh.
S.P.: Curăţia sa sufletească, iubirea de oameni şi felul cum se dedica Domnului erau atât de desăvârşite, încât a fost cu adevărat alesul lui Dumnezeu. Prin smeritul părinte Iacov – căci, într-adevăr, a fost un om extrem de smerit –, minunile săvârşite în timpul vieţii sale au fost fără număr. Şi o să vă mai spun ceva: după adormirea sa, părintele Iacov s-a arătat multor oameni.
K.I.: Lucrul acesta este foarte important.
S.P.: Avem absoluta certitudine a vindecării unor boli foarte grele, inclusiv a cancerului. De multe ori, în împrejurări deosebite, părintele s-a arătat multor oameni.
K.I.: Impresionant.
S.P.: Aşa este.
Părintele Porfirie, cealaltă mare figură sfântă a zilelor noastre, spunea oamenilor săi apropiaţi despre fericitul părinte Iacov: „Să ştiţi că el este unul din cei mai mari înainte-văzători din perioada aceasta. Numai că se ascunde cu grijă, ca să nu fie slăvit“.
Cât timp a trăit pe pământ, părintele Iacov a fost una din cele mai exemplare personalităţi ale Bisericii noastre. Acum, se află în ceruri şi se roagă pentru noi dinaintea lui Dumnezeu.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul