Religio

Cartea:

Cărți

Protopresbiterul Haralamb Kouris, teolog, jurist

Biserica Ortodoxă a avut parte în toate epocile de oameni sfinţi, care au lucrat pentru ea cu smerenie, oferindu-se pe ei înşişi ca exemple luminoase, ce L-au închipuit pe Domnul nostru Iisus Hristos. Un asemenea exemplu a fost şi Gherman, fericitul egumen al Mănăstirii Stavrovuni. Dumnezeu m-a ajutat să-l am duhovnic pe acest om în perioada critică de după adolescenţă.
Plecam din Lefkosia, unde era casa mea, şi mă duceam la Stavrovuni, la metocul Sfintei Varvara, ca să-l văd pe părintele Gherman. De multe ori era plecat pe ogoarele mănăstirii şi venea seara, târziu, cu tractorul, obosit şi murdar de praf, cu anteriul rupt; nu părea în nici un caz să fie stareţul mănăstirii. Era smerit şi avea o voce blândă, aşa încât toţi îl luau ca pe un călugăr de rând. Abia la scaunul de spovedanie se vedea puterea lui duhovnicească.
Ne primea într-o cameră din partea sudică a metocului Sfânta Varvara. Felul său smerit de a fi, înfăţişarea blândă şi puterea pe care o avea de a vedea în sufletele noastre ne ajutau să facem o spovedanie profundă. După ce ne mărturisea, ne dădea sfaturi înţelepte şi ne îndemna să venim la el ori de câte ori simţeam nevoia să ne curăţim sufletele.
Părintele Gherman m-a ajutat să conştientizez scopul meu în viaţă, într-o perioadă în care eram plin de nelinişti existenţiale, iar dinaintea mea apăreau primejdii duhovniceşti care mi-ar fi putut fi fatale. Rugăciunile şi sfaturile fericitului părinte m-au determinat să stau departe de viaţa monahală şi să devin preot de mir. Desigur, părintele Gherman nu a fost singurul meu duhovnic. De când eram mic şi până astăzi (când m-am învrednicit să fiu şi eu, nevrednicul, duhovnic), am cunoscut mulţi părinţi duhovnici. În sufletul meu a rămas, însă, figura smeritului părinte stareţ de la Mănăstirea Stavrovuni.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul